Game of Thrones, Braveheart, Benhur, Transformers si cate si mai cate filme realizate în țara poveștilor, a legendelor cu vrăjitoare, druizi, elfi si zâne. Nu e de mirare că mascota Irlandei este un lepricorn . Am hotărât subit să vizitez Irlanda, fiind împinsă de curiozitatea pe care mi-a trezit-o fiica mea Julie, care a stat o lună de zile la Dublin pentru o specializare profesionala, trimisă de compania pentru care lucrează.

Odată ajunsă pe tărâm irlandez am avut o revelație. Un verde, cel mai verde de verde pe care l-am văzut vreodată! Cerul albastru se întuneca subit de nori, ploua des apoi ieșea cel mai frumos curcubeu odată cu soarele. Asta se întâmplă în fiecare zi, de câteva ori. Impresionant! Iar peisajul…de vis. Pajiști, vai,dealuri line, păduri,lacuri si case din cărămidă cu cate 3-4 coșuri inaltandu-se de pe acoperișurile ascuțite, castele, turnuri, biserici, cimitire cu cruci celtice, situri arheologice, stânci si celebrul relief accidentat în poalele căruia se izbesc valurile Oceanului Atlantic.

Un City Break nu este de ajuns ca să cunoști tara dar îi poți simți gustul specific al berii negre de Guiness si al whisky-ului vechi, ii poți simți mirosul de aer proaspăt adus de vânt, ii poți auzi glasurile oamenilor care cântă și dansează în pub-uri. Si mai ales, ii poți simți caldura acestora, irlandezii având o vorba- pentru ei un străin este doar un om care este un viitor prieten așa ca, poți avea surpriza să mergi pe stradă cu harta turistica in mana, să te oprești o secundă si deja cineva te întreabă dacă te poate ajuta! Asta mi s-a întâmplat mie, aproape tot timpul. De la taximetriștii care intrau în vorbă cu mine până la oameni pe stradă care îmi zâmbeau si îmi dădeau indicații de străzi după care îmi recomandau obiective turistice ca apoi să-mi spună puțin din istoria acelor obiective . Irlandezii sunt foarte mândri de obârșia lor, de istoria lor, o cunosc foarte bine, vorbesc pătimaș despre relația love and hate intre ei si englezi, fac haz de necaz si sunt extrem de glumeti, cu un simt de autoironie.

Aceasta stare de bine se regăsește peste tot. Când am ajuns la hotelul Aspect din ParkWest si m-am trezit dimineața la ora 6.00 pentru a pleca intr-o excursie de o zi, vizitând faimoasa Piatra din Cashel, castelul Blarney si orașul Cork, m-a întâmpinat la recepția hotelului Ioan Dehn. Un roman care este angajatul hotelului de mulți ani! Stătea cu pachețel pregătit special pentru mine, știind că mi se va face sete si foame. Aceeasi grija i-a purtat-o si fiicei mele, pe toată perioada cât a stat cazata la hotel. Jos pălăria pentru Ioan, merita tot respectul nostru și îi voi oferi insigna de om harnic, generos si ospitalier pe Ambasador de Romania!

Irlanda merita vizitata si descoperită iar tururile organizate sunt foarte bine puse la punct. Va recomand să alegeți Irish Day Tours si sa il căutați pe ghidul Wayne! Un irlandez super haios care va va distra pe toată durata turului, va va fascina cu cunoștințele lui despre istoria Irlandei, presărată cu picanterii despre actori, filme, pub-uri celebre, recomandări prețioase despre ce sa faci si ce sa nu faci in Irlanda.

Dublinul este un oraș cochet, cu clădiri vechi si noi, colorate si cu mii de pub-uri si magazine de suveniruri care te îmbie să le pășești pragul. James Joyce, Oscar Wilde m-au făcut sa ma indragostesc de spiritul irlandez dar când l-am trăit pe viu, este extraordinar sentimentul de libertate absolută pe care mi l-a dat Irlanda.

În ultima zi am vizitat Giant Causeway, o minune a lumii aflată în Irlanda de Nord, m-am relaxat bând un tradițional 5 o’ clock English tea în centrul orașului Belfast iar noaptea am petrecut-o intr-un autobuz în care am asistat la un show live cu doi actori geniali care ne-au povestit despre personajele rele ale Dublinului, despre fantome si clădiri bântuite, despre istoria tenebroasă a orașului, oprindu-ne în câteva locuri,ultimul fiind un cimitir!

Dacă va plac experiențele pline de adrenalină și filmele de groază sau poveștile cu fantome atunci va recomand sa mergeți în acest Tour prin inima capitalei. The Gravedigger Ghost Tour este excepțional!

În concluzie, va las să vă bucurați de imaginile pe care le-am filmat în scurta călătorie în țara legendelor, fermecătoarea Irlanda!

NICIUN COMENTARIU