Imi doream demult sa vizitez Moscova dar tot amanam momentul pana intr-o zi cand fiica mea Julie m-a anuntat ca a cumparat camera la un hotel boutique, cochet, care avea un pret promotional in perioada de vara. Fiind si o dorinta a mamei mele de a revizita Moscova, oras pe care ea l-a vazut acum 50 de ani, iata-ne impreuna in maiestioasa capitala a Rusiei.

Norocul s-a tinut lant de noi intrucat si prietena mea rusoaica, Irina Budrina, a venit cu noi.

Primul lucru pe care l-am facut, atunci cand am coborat din Aeroflot a fost sa mergem direct la Red Square, In Piata Rosie.

Impact vizual fantastic. Nu pot reda in cuvinte… nu degeaba se spune despre Moscova ca este unul dintre cele mai frumoase orase din lume, care adaposteste peste 12 milioane de locuitori. Acum inteleg de ce au bulevarde cu cate cinci benzi de-o parte si de alta, cladiri inalte, mall-uri gigantice, de fapt totul este Magnifique, Grande, Maiestuos!

Piata Rosie te copleseste cu zidurile Kremlinului, bisericile cu cupole in forma de ceapa, viu colorate, imensa platforma pavata cu pietre unde parca tot mapamondul s-a revarsat.

Hotelurile de cinci stele, Four Seasons, National si Kempinski stau de straja la intrarile in Piata Rosie iar centrele comerciale faimoase, embleme ale Moscovei vechi, Gum si Tzum, te imbie sa intri in ele si sa iti lasi, practic, buzunarele acolo.

Turnurile de cincinsute de ani stau neclintite si te fac sa te simti protejata, ridicand putin valul istoriei si lasandu-te sa le descoperi secretele. Raul Moscova le inconjura pe vremuri, acum oferind un adevarat spectacol prin lumini si muzica, fantani arteziene si poduri sculptate in piatra.

Steaua rosie de pe varful turnului Trotskaya are patru metri inaltime, peste cei 80 de metri ai turnului. Pe poarta acestui turn intra acum turistii, nestiind poate ca tot pe aici a intrat si Napoleon cu trupele sale, cand a cucerit orasul in 1812.

Turnul Tsar-ului, cum e numit unul dintre ele, avea o fereastra secreta din lemn pe unde Ivan cel Groaznic se uita spre Piata Rosie ca sa vada ce fac localnicii.

Mie mi-a placut cel mai mult turnul Spasskaya, turnul cu ceas. Este intrarea ceremoniala unde au loc paradele oficiale, procesiunile religioase si, pe vremuri, era poarta pe care intrau tzarii.

Ceasul a suferit o gramada de schimbari, aratand timpul de cand a fost construit in anul 1585. Intersant este faptul ca un ceasornicar englez l-a adaptat timpurilor moderne, facand un sistem in care limbile ceasului stateau pe loc dar cadranul era cel care se misca!

Muzica care canta la bataile exacte ale orei s-a schimbat cu fiecare regim. De la “Dumnezeu sa-l pazeasca pe tzar” la “Internationale” si pana la imnul national sovietic.

NICIUN COMENTARIU